MEER EN BOS

Wandelen, joggen, spelen, uit eten gaan of op een terrasje zitten. Het kan allemaal in Meer en Bos. Wie het landgoed in het voorjaar bezoekt, geniet van de zang van veel vogels en bloeiende planten. Bijvoorbeeld het sneeuwklokje, de krokus, boshyacint en bosanemoon.

Landgoed Meer en Bos is een prachtig landgoed nabij Kijkduin dat nog dateert uit de 17de eeuw. Meer en Bos is een rechthoekig gebied, waarvan één van de smalle kanten nu aan de zeezijde van de Laan van Meerdervoort grenst. Het strakke en rechte patroon van de Baroktuin is door de jaren veranderd in een stelsel van slingerende paadjes van een Engelse landschapsstijl. De verschillende stijlen zijn in Meer en Bos nog altijd te herkennen. Ook het Segmeer is een historisch onderdeel.

Geschiedenis
Meer en Bos is rond 1600 een gebied met veel bos, met daarin het visrijke Segmeer. In 1606 wordt het gebied door een visser, Adriaen Maertenszoon van der Voort gekocht. Tegen het einde van de 17de eeuw wordt er een boerderij gebouwd met de naam Meerwoning. Deze boerderij (tegenwoordig een restaurant) is in 1967 gerestoreerd en sindsdien een rijksmonument.

Sinds 1943 is gemeente Den Haag eigenaar van het landgoed. Na de oorlog beplantte de gemeente het noordelijk gedeelte, dat door de Duitsers vernield is vanwege de Atlantikwall. De bomen aan de zuidkant zijn gedurende de oorlog niet gesneuveld.

Locatie
Heliotrooplaan 5
2555 MA Den Haag
-
Website
Openingstijden
Bekijk op kaart

Deel deze pagina via uw favoriete socialmedia site.